Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2010 16:07 - ФИЛОСОФИЯ на предлаганата от нас мрежа - част 6
Автор: psychonet Категория: Други   
Прочетен: 1309 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 09.08.2010 16:07



ФИЛОСОФИЯ на предлаганата от нас мрежа

 

           
Като цяло ние изповядваме хоризонтална, прагматична, инклузивна и про-спективна и конструк-тивистка, а не вертикална, парадигмална, ексклузивна и ретро- и проблемо-центрирана философия на работа и на конституиране и развитие на предлаганата от нас мрежа. Не робуваме също и на нито една конкретна школа, парадигма, автор, метод или инструмент. Това са принципи характерни за днешния 21 век, а не за отминалите 19 или 20 в.

 

            Хоризонтална, а не вертикална философия означава, че сме привърженици на т.н. колективна интелиген-тност и мъдрост на участващите в мрежата колеги, на хоризонталния обмен и развитие на знания, умения и опит между нас, а не на доминирането в мрежата и нейното развитие на един или няколко набедени „експерти”,  „професионалисти”, хора с титли или позиции в едни или други наши и чужди структури.

 

            Прагматична, а не парадигмална философия означава, че сме интегралистко-еклективно насочени към относително бързи и ефективни модели и подходи на работа, характерни за целия спектър от школи, методи, инструменти, формати на съвременната практическа психология, насоченост към постигане на даден позитивен резултат, възможност, перспектива, а не донякъде самоцелно, дълго и мъчително човъркане в проблемите и робуване на схеми и автори от преди много години и десетилетия и от други страни и култури. Отчитане на световния опит от няколко стотин утвърдени школи и подходи в началото на 21 век, а не само на дузината известни и популярни в България направления, повечето от които са от края на 19 и първата половина на 20 век.

                                   

            Инклузивна, а не ексклузивна философия означава, че по дефиниция не изключваме никого от включване в нашата мрежа. Т.е., ако желаят, в една или друга роля и позиция в нея биха могли да се включат освен дипломи-рани психолози-магистри, така също и студенти по психология, както и специалисти от сходни области на науката и практиката и дори хора, без специално образование, но които са преживели или в момента имат някое от заболяванията или проблемите, нуждите, задачите или целите, които са обект на нашата практическа работа в мрежата. В тези случаи, акцентът ще се поставя, от една страна, на овладяването на необходимите професионал-ни компетентности за ефективното справяне с дадения специфичен проблем, а от друга страна, на включването им в екип с още един или повече колеги-психолози. Т.е. възможно е и включване в роля на пара-професионалист.

 

            Про-спективна и конструктивистка и позитивна, а не ретро-спективна, ретро- и проблемно-центрирана философия означава, че в практическата работа ще се използват наред с добре познатите от по-близкото или по-далечно минало модели и методи, акцентът ще се поставя върху съвременните кратки, насочени към настоящето и бъдещето, конструктивистки модели и методи, постигащи решения, откриващи възможности, отварящи и стимулиращи нови позитивни алтернативни перспективи и реалности, а не затапващи и ограничаващи проблемно центрирани псевдо-дълбинни подходи. Или казано другояче, не анализ на миналото, а създаване на бъдещето.

 

            Специално внимание в семинарите, както и чрез участие в медиите,ще бъде отделено и на експлицирането и преодоляването на ширещите се сред много от психолозите и потенциалните ни и настоящи клиенти митове и убеждения свързани с психиката, личността, тялото, поведението и практическата психология. Това е много важно условие за използването и успешността на новите и ефективни психологични практики и реализирането на богатите вътрешни и средови ресурси на всеки от нас – на клиентите или на самите психолози.

 

            Ще се използват активно в работата и повечето от новите комуникационни технологии от последните 1-2 десетилетия, както и подходящи и стимулиращи организационни, бизнес и финансови схеми, за всички страни в процеса.

 

            Ще съчетаваме полезното с приятното, и дори забавното, във взаимната ни работа,както помежду ни, така и с индивидуалните и институционални клиенти. Убедени сме, че прекалено сериозното отношение към пробле-мите и отказът от творческо-игрово отношение към живота пречи на ефективността и скоростта на работата.




Тагове:   НАС,   мрежа,   философия,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: psychonet
Категория: Други
Прочетен: 56255
Постинги: 22
Коментари: 0
Гласове: 5
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930