Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2010 22:48 - КАКВО е ПСИХО-НЕТ ? За Кого и за Какво е Националната Психологична Мрежа ?
Автор: psychonet Категория: Други   
Прочетен: 1206 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 09.08.2010 09:08




ПСИХО-НЕТ, Националната Психологична Мрежа, е психологична структура от ново поколение.


В началния си етап на своето развитие - до края на 2010 г. тя ще е насочена предимно към  активните, мислещи и предприемчиви психолози и специалисти от сродни области живеещи и работещи в различни части на България, а защо не и в чужбина, които искат да постигнат нещо повече от това да са редови психолози и обикновени българи, и са готови да преодолеят "комплексът на Йона" /виж Маслоу, 1971/, т.е. да престанат да се страхуват от успеха,
от разгръщане на своите потенциали и ресурси, от това да станат такива, каквито са искали, мечтали да бъдат, но по една или друга причина не са го постигнали още. Както отбелязва Маслоу, една от най-големите бариери и дори блокажи пред всеки от нас е „страха от собственото си величие”, страха от личностното ни израстване, утвърждаване и успех.

# # #
Философската основа на тази мрежа е радикалния оптимизъм и социалния конструктивизъм. Методологически - това са моделите и практиките на пост-модерните, конструктивистки, позитивни подходи и техники, които се появиха в края на 20 в. и, както по всичко личи, те ще определят модата и ще "поръчват музиката" през 21 век в световната психология.

Това е практическа психология от 5-то поколение
след:
  • представляващите повече исторически интерес инсайт-базираните терапии (психоанализ, психодрама, юнгианство, гещалт терапия) от началото на 20 век;
  • позалязващите поведенчески и когнитивни подходи от средата на миналия век;
  • поизгубилите чара си кратките подходи и НЛП от втората му половина и
  • миналите пика на популярността си телесни, енергийни и пауър терапии от края на изминалото столетие.

В България основният представител на тази конструктивистка, пост-модерна и позитивна нова вълна е екипа на Институт Ре-Генезис и лансираните от него модели, подходи, техники, проекти, програми, услуги, продукти.


# # #

Наред с този нов за света и България професионален психологичен модел за концептуализиране и практическа работа, И-тут Ре-Генезис и лансираната от него Националната Психологична Мрежа "ПСИХО-НЕТ", предлага и нова организационна форма на съвместна работа на практическите психолози, базирана основно на принципите на франчайзинга, но обогатяваща го с елементи на посредничество, дистрибуция и МЛМ.

Тази нова организационна форма е значително по-добра от масово използваните в България форми на обучение и обмен на знания на психолозите, като ВУЗ-вовските бакалавърски, магистърски и докторски програми, различните видове семинари, тренинги и прословутите супервизии, които са характерни за 19 и 20 век.

Основни плюсове на предлаганата от нас форма за натрупване на професионални знания, умения, опит са в това, че,
  • първо, съчетават кратко-срочни, предимно уикендови или вечерни интензивни обучения с масирано, бързо и задълбочено натрупване на голям практически опит;
  • второ, използване на "хоризонтални" системи за обмен на опит и получаване на обратна връзка като интервизия и онлайн професионални форуми;
  • трето, в нейния ход става не толкова заплащане за получените оскъдни умения, колкото получаване на пари в и от целия този процес;
  • и на края, но не на последно място, тя стимулира интензивно, дори взривно разгръщане на личностния потенциал и ресурси, усещане за умелост и сигурност в себе си и в работата си, вместо вечно нещо недостигащото и плахо усещане за себе си насаждани от използваните масово у нас форми и стилове на обучение по практическа психология от и в различни ВУЗ-ве и школи.


# # #

В поредица от постинги в този блог посветен на Националната Психологична Мрежа "ПСИХО-НЕТ", ще представим в повече детайли принципите, елементите, насоките, програмите, проектите и потенциалната полза за Вас на мрежата и да Ви поканим да станете част от нея.


Този стартов, лансиращ, промотиращ "ПСИХО-НЕТ" период,
който, както отбелязахме в началото е насочен предимно към самите психолози и сродни специалисти, както и към студентите и цели овладяване от тях чрез поредица от кратки обучителни семинари на основите на предлагания от нас нов професионален и бизнес модел на практическа работа и произтичащите от него десетина вида услуги и продукти. Той ще приключи в края на тази година с национална среща на членовете на мрежата и учредяване на Асоциация Ре-Генезис.

# # #

Вторият етап в развитието на мрежата, който започва паралелно с първия, професионално насочения, ще се превърне в основен, водещ от началото на 2011 г. и ще е насочен към популяризиране сред основни целеви групи от населението, чрез спектър от канали и форми на стандартизираните, пакетираните психологични услуги и продукти предлагани от членовете на мрежата на населението във всички градове, в които ще има представители на мрежата. 

Неговият бизнес модел и философия е изграждане на мрежа от реални или виртуални „квартални супермаркети” за достъпни психологични услуги и продукти, обслужващи масови проблеми, важни за средния българин, в противовес на съществуващите в момента два основни модела за психологически услуги - елитарния "бутиков" модел и опростенческия "занаятчийски" модел, характерни за ранния, "детско-юношески" етап в развитието на практическата психология в дадена страна, който, като че ли за мнозина български психолози е трудно да надскочат и минат на следващото по-зряло, от професионална и пазарна гледна точка, ниво на работа и социално позициониране.

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: psychonet
Категория: Други
Прочетен: 56241
Постинги: 22
Коментари: 0
Гласове: 5
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930